Voornaamste oorzaak vaatproblemen bij diabetes ontdekt

diabetesAmerikaanse onderzoekers zeggen het belangrijkste mechanisme dat zorgt voor de aantasting van bloedvaten bij mensen met diabetes type 1 en type 2 te hebben ontdekt. Vaatproblemen zijn een veel voorkomende complicatie bij diabetes. Dat kan leiden tot amputaties, hartaanvallen, beroertes, nierproblemen en verlies van gezichtsvermogen.

In het Journal of Biological Chemistry beschrijven onderzoekers van de Universiteit van Washington hoe bij muizen blijkt dat de schade lijkt te worden veroorzaakt door twee enzymen, vetzuursynthase (FAS) en stikstofoxidesynthase (NOS), die samenwerken in de cellen van de bloedvatwanden.

‘We wisten al dat er bij diabetes een defect is in de endotheelcellen van de bloedvaten’, zegt eerste auteur Xiaochao Wei. ‘Mensen met diabetes hebben ook lage niveaus van vetzuursynthase. Maar dit is de eerste keer dat we deze twee feiten met elkaar in verband hebben kunnen brengen.’

Lees verder op NierNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.