Voorlichting met weerberichtsymbolen verbetert kennis en inzicht van mensen met diabetes type 2

diabetes bloedglucoseSpeciale voorlichting verbetert kennis en inzicht over HbA1c, bloeddruk en cholesterol van mensen met diabetes type 2. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond. In de speciale voorlichting gebruiken de voorlichters weerberichtsymbolen en oefenen de deelnemers met praktijkvoorbeelden.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Het is belangrijk dat mensen met diabetes genoeg weten over diabetes. Want met die kennis kunnen ze hun diabetes beter in het gareel houden. En dat verbetert hun gezondheid, zowel op de korte als de lange termijn. Drie belangrijke metingen die grote invloed hebben op de gezondheid zijn de ‘gemiddelde’ bloedsuikerspiegel (HbA1c), de bloeddruk, en de hoeveelheid ‘slecht’ cholesterol in het bloed.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes vaak te weinig weten over de uitkomsten van die metingen. En standaard voorlichting zorgt er meestal niet voor dat mensen die getallen echt goed snappen. Daarom hebben de onderzoekers nu gekeken of een andere manier van voorlichting beter werkt bij mensen met diabetes type 2. Een belangrijk onderdeel van die speciale voorlichting is actief leren met behulp van weerberichtsymbolen en oefenen met voorbeelden uit ‘de praktijk’.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.