Vaccin kan mogelijk diabetes type 1 voorkomen

Volgens de Finse krant Turun Sanomat denken Finse onderzoekers nieuwe ontdekkingen te hebben gedaan, die ertoe kunnen leiden dat in de toekomst diabetes type 1 kan worden voorkomen. Diabetes type 1 openbaart zich vaak tijdens de jeugd.

Onderzoek in Turku, Tampere en Oulu lijkt er op te wijzen dat deze soort diabest maximaal 2 jaar kan worden vastgesteld voordat de eerste symptomen zich openbaren.

Olli Simell, professor in de pediatrie in het universiteitsziekenhuis van Turku, zegt in de krant dat er via bloedproeven bewijs is gevonden dat de alvleesklier beschadigd is. Deze proeven werden gedaan bij kinderen voordat de symptomen van diabetes type 1 zich openbaarden. De bevindingen kunnen er tot leiden dat men in de nabije toekomst kan worden ingeënt om de ziekte te voorkomen.

“Afwijkingen in vetten kunnen het ontstaan van diabetes versnellen. Je zou er aan kunnen denken om deze vetten direct te vervangen door goede vetten, of om de schadelijke elementen te verwijderen uit de lichamen van kinderen die jonger zijn dan één jaar,” aldus Simell in de Turun Sanomat.

De bevindingen zijn onderdeel van het DIPP Project (Diabetes Prediction and Prevention Project), dat in 1994 in Finland werd opgestart. In het onderzoek zijn 150.000 pasgeboren kinderen in de universitaire ziekenhuizen van Turku, Tampere en Oulu gescreend op een verhoogd genetisch risico op het krijgen van diabetes type 1.

Volgens de Turun Sanomat is het aantal gevallen van diabetes type 1 de afgelopen 10 jaar met 30% toegenomen en komt de ziekte naar verhouding vaker voor in Finland dan elders in de wereld. Jaarlijks wordt bij circa 400 kinderen in Finland diabetes type 1 vastgesteld. Naar schatting hebben ongeveer 50.000 mensen in Finland de ziekte.
[Finlandsite]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.