Isala brengt alle diabeteszorg onder één dak: Diabetescentrum Isala

diabeteszorgZorg voor zowel jong als oud, een multidisciplinaire aanpak, een soepeler overgang van jongeren naar zorg voor volwassen en de mogelijkheid om gezamenlijk op te trekken bij onderzoek en innovaties. Genoeg redenen voor het Kinderdiabetescentrum Isala en de Diabetespoli voor volwassenen om voortaan verder te gaan onder één dak: het Diabetescentrum Isala.

Multidisciplinair
Alle bij de diabeteszorg betrokken specialismen en zorgverleners zoals kinderartsen, internisten, (kinder)diabetesverpleegkundigen, diëtisten, podotherapeuten en medisch psychologen werken mee in het nieuwe Diabetescentrum Isala. Bij de betrokken specialismen bestond de wens voor één centrum voor jong en oud al enige tijd. Alle zorg onder één dak betekent namelijk dat de patiënt één aanspreekpunt heeft. Daarnaast leiden kortere lijnen tot optimalisatie en continuïteit van zorg voor alle leeftijden. De overgang van kind naar volwassene verloopt soepeler. Ook wordt het eenvoudiger initiatieven te ondernemen op het gebied van onderzoek en innovatie.

Nieuwe discipline: podotherapeuten
In het Diabetescentrum werken vier podotherapeuten waarvan er twee eind 2010 als eerste in Nederland afgestudeerd zijn op de specialisatie diabeteszorg in dit vakgebied. Diabetespatiënten kunnen problemen krijgen met de functie van zenuwen, bloedvaten en gewrichten. Hierdoor kunnen voetklachten ontstaan, zoals open wonden. Door regelmatige controle bij de diabetespodotherapeut kan amputatie van voet of onderbeen voorkomen worden. De podotherapeuten behandelen niet alleen de voetklachten, maar kijken ook naar de oorzaak ervan om te voorkomen dat de klachten opnieuw terugkomen. Hierbij kunnen ze een beroep doen op verschillende andere medisch specialismen in het ziekenhuis zoals chirurgie en dermatologie, maar ze geven ook advies over het juiste schoeisel.

Diabeteszorg in Nederland
Momenteel zijn er circa 850.000 diabetespatiënten in Nederland. Rekening houdend met onder meer de groei en vergrijzing van de Nederlandse bevolking en de te verwachten verdere toename van overgewicht, is de prognose dat er in 2025 ruim 1,3 miljoen mensen met diabetes zijn.
[Isala]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.