Coaching is goed voor depressieve diabetespatiënten

diabetesDepressieve patiënten met een chronische aandoening, zoals bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten, hebben veel baat bij intensieve begeleiding van een verpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine, aldus GezondheidsNet.

De onderzoekers bestudeerden 214 patiënten en deelden deze in twee groepen. De ene helft kreeg basiszorg en psychosociale hulp alleen op eigen verzoek. De anderen volgden een speciaal interventieprogramma onder intensieve begeleiding van een huisarts en een verpleegkundige.

De verpleegkundige gebruikte onder andere motiverende coachingstechnieken om de patiënt te helpen. Ook kregen de patiënten hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld boeken en cd’s over de behandeling en apparatuur om zelf de bloeddruk en bloedsuiker te meten.

Na een jaar bleek het met de patiënten uit de twee groep veel beter te gaan. De patiënten waren niet alleen minder depressief, ook de bloeddruk en het cholesterol waren beter.

Eén antwoord op “Coaching is goed voor depressieve diabetespatiënten”

 1. Ik heet Arnoud , ben 62 jr. en ben allenstaand en heb diabetes 1 en heb dat 30 jr.waarvan 28 jr. de pomp .
  Mijn eerste 2 jaren van mijn diabeet zijn heb ik mij aangesloten bij een praatgroep van 2 uur in de week .
  Daar kreeg ik zoveel informatie (door een diabeet zelf)
  heb ik na 1 jaar er nog een jaar aan vast geplakt en pluk ik nu na 30 jr. nog de vruchten van !
  Het gaat ook om als je getrouwd bent en kinderen heb
  (heb ik niet meegemaakt) maar op de praat groep hoor je van de anderen hoe het prive aan toe gaat ,
  nou niet geweldig kan ik wel zeggen , met ups en douwns ,intensieve begeleiding helpt altijd beter .
  Ik heb de afd. Amsterdam gevraagt voor een praat groep maar had geen belangstelling daar voor ???
  Als u meer van mij wilt weten mag u mij mailen .

  Vriendelijke groeten van Arnoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.