Amandelen goed tegen diabetes en hartziekten

amandelenWie regelmatig verse amandelen eet, heeft minder kans op diabetes type 2 en hartziekten. De positieve effecten van amandelen zijn te wijten aan hun invloed op de insulinegevoeligheid en een daling in het slechte cholesterolniveau. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in de Journal of the American College of Nutrition.

Mensen met diabetes maken geen of minder insuline aan dat nodig is om glucose (bloedsuiker) uit het bloed te halen. Die glucose wordt vervolgens in de lichaamscellen omgezet in energie. Wanneer er langdurig te veel glucose en vet in het bloed achterblijft, kan dat op termijn schade veroorzaken aan organen, weefsels en zenuwen.

Wetenschappers van de University of Medicine and Dentistry in New Jersey ontdekten dat amandelen de insulinegevoeligheid verhogen en het slechte LDL-cholesterol helpen verlagen. Zij deden het onderzoek bij 65-plussers met pre-diabetes. Bij hen zijn de glucosespiegels wel verhoogd, maar nog niet zo hoog dat er van diabetes wordt gesproken.

“Het is veelbelovend dat personen met een hoog risico aan diabetes type 2 en hart- en vaatziekten op zo’n eenvoudige wijze hun risico kunnen verkleinen”, aldus onderzoekster Michelle Wien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.