Bijna 50.000 Vlamingen bepaalden online hun risico op type 2 diabetes

diabetesIn het populaire Eén-programma “Ook getest op mensen!” in België werd vorige week woensdag 29 december type 2 diabetes onder de loep genomen. Voor vele Vlamingen wellicht een eerste kennismaking met een aandoening waarvan het voorkomen wordt onderschat. Het is bovendien uniek dat de kijkers van een live tv-programma werden uitgedaagd om hun risico op type 2 diabetes te bepalen via een online test. De programmamakers werkten hiervoor nauw samen met de Vlaamse Diabetes Vereniging.

1 op 5 deelnemers heeft verhoogd risico!
De respons was overweldigend te noemen: op de dag van de uitzending alleen al werd de risicotest meer dan 42.000 keer ingevuld, of ongeveer 1 op 20 kijkers. De resultaten werden tijdens het programma bekendgemaakt. Twintig procent van de deelnemers had volgens zijn/haar antwoorden op de test, een duidelijk verhoogd risico om in de eerste 10 jaar type 2 diabetes te ontwikkelen. Deze personen kregen het advies hun leefstijl aan te pakken en hun risico met de huisarts te bespreken. De risicotest bleef ook na de uitzending beschikbaar. Op donderdag 30 december hadden al 46.546 mensen de interactieve test ingevuld.

Diabetes: harde feiten vragen duidelijke antwoorden
De impact van diabetes is de afgelopen jaren wereldwijd sterk toegenomen. Er zijn twee vormen van diabetes: type 1 en type 2 diabetes.

Bij type 1 diabetes stelt men vast dat deze aandoening in België meer en meer jonge kinderen treft. Het risico kan worden ingeschat via het Belgisch Diabetes Register (i). Bij type 1 diabetes sterven de insuline-aanmakende cellen af. Vijftigduizend mensen in België hebben type 1 diabetes.

Type 2 diabetes komt veel meer frequent voor in België. Precieze cijfers zijn in ons land niet beschikbaar, maar volgens schattingen van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) hebben momenteel 610.000 volwassen Belgen diabetes (8% van de populatie 20-79 j). Tegen 2030 wordt verwacht dat 750.000 personen (bijna 10 % van de volwassenen) met type 2 diabetes zullen geconfronteerd worden. Daarbovenop zullen minstens 7,4% gestoorde glucosewaarden (‘grijze zone’) hebben, het signaal dat zij een hoog risico hebben om in de eerste jaren type 2 diabetes te ontwikkelen. Diabetes type 2 kent in tegenstelling tot type 1 meestal een geleidelijk verloop, zonder duidelijke symptomen. Hierdoor wordt het soms pas laat opgemerkt, terwijl er al heel wat schade is aan hart- en bloedvaten, ogen, nieren. Een vroegtijdige risicobepaling is dus zeer belangrijk, en waar nodig moet dit worden gevolgd door preventieve maatregelen. Het risico op type 2 diabetes kan snel worden ingeschat via een gevalideerde vragenlijst op de website van de Vlaamse Diabetes Vereniging. Voldoende aandacht voor een gezonde voeding en voldoende beweging kunnen type 2 diabetes voorkomen of uitstellen. Wie een verhoogd diabetesrisico heeft, laat zich daarenboven best regelmatig opvolgen door zijn huisarts die indien nodig onmiddellijk de juiste behandeling kan instellen.

Ook voor wie met diabetes wordt geconfronteerd, zal de juiste aanpak en kwalitatieve zorg het verschil kunnen maken voor de levenskwaliteit. De Vlaamse Diabetes Vereniging pleit er daarom voor, in navolging van de Resolutie die in 2006 binnen de Verenigde Naties werd goedgekeurd, nu snel een geïntegreerde Belgische en regionale strategie voor de preventie en behandeling van diabetes te ontwikkelen.

Over de Vlaamse Diabetes Vereniging
De Vlaamse Diabetes Vereniging is een dynamische themavereniging die alle aspecten van diabetes behartigt. Wij zijn in Vlaanderen reeds 68 jaar aanwezig en willen met onze meer dan 23 000 leden een krachtige stem laten weerklinken overal waar er over diabetes gesproken wordt. Tot de leden en de bestuursorganen behoren niet alleen mensen met diabetes, ouders van kinderen met diabetes, partners, maar ook zorgverleners die op professionele wijze met diabetes begaan zijn. Kortom, de vereniging staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in diabetes. Deze samenwerking geeft ons extra diepgang en slagkracht. Maar in de eerste plaats willen we iedereen die met diabetes te maken heeft, een helpende hand reiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.