Sperma brengt insuline productie op gang

Wetenschappers in de Verenigde staten gebruikten stamcellen uit sperma om zo de productie van insuline bij diabetespatiënten terug op gang te helpen.

Diabetes komt voor door schade aan de cellen in de pancreas die insuline produceren, hierdoor verliest het lichaam de mogelijkheid om het niveau van glucose in het bloed te controleren. Professor Ian G Gallicanp slaagden erin de voorloper van menselijk sperma, gekend als spermatogoniale stamcellen, te veranderen in beta isletcellen. Deze hebben de mogelijkheid om insuline te produceren, wat in de pancreas gebeurt. Deze cellen ontwikkelen zich in weefsel na drie weken in het lichaam. Uit elke gram van menselijk weefsel van mannelijke testikels produceren de wetenschapper en zijn team een miljoen stamcellen.

Genetisch gemanipuleerde muizen zonder immuunsysteem werden voor het onderzoek geïnjecteerd met deze cellen. De muizen waren binnen de week in staat zelf insuline te produceren om hun glucoseniveau in hun bloed te controleren. De onderzoeker zet zijn onderzoek bij mannen, waarbij hij hun eigen weefsel gebruikt, met diabetes type 1 voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.