Rekentest geeft aan of oudere met diabetes zelfstandig insuline kan spuiten

diabetes insulineEen speciale rekentest kan vrij betrouwbaar aangeven of oudere mensen met diabetes zelfstandig insuline kunnen spuiten. Ze moeten dan wel eerst hebben geleerd hoe ze dat moeten doen. Dat hebben Duitse onderzoekers laten zien.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Het is voor oudere mensen met diabetes vaak moeilijk om zelf insuline te spuiten. Sommigen kunnen de spuit niet meer goed vasthouden, en anderen zijn niet in staat de juiste hoeveelheid insuline te bepalen. Als ze niet zelf hun insuline kunnen spuiten, verliezen ze voor een deel de controle over hun eigen leven.

Er bestaat een rekentest om te achterhalen of mensen hun handen nog goed kunnen bewegen en of ze nog goed kunnen rekenen. Dat zijn twee belangrijke dingen voor mensen die zelfstandig insuline spuiten. De onderzoekers wilden nu weten of ze deze rekentest kunnen gebruiken om te bepalen of oudere mensen met diabetes zelfstandig hun insuline kunnen spuiten.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden 73 mensen met diabetes mee. Zij waren gemiddeld zo’n 77 jaar oud en spoten allemaal insuline. Aan het begin van het onderzoek kregen alle deelnemers speciale uitleg over hun diabetesbehandeling, bijvoorbeeld over hoe ze insuline moeten spuiten en hun bloedsuiker moeten meten. Drie maanden later deden ze een test om na te gaan hoe goed ze hun diabetesbehandeling uitvoerden.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Eén antwoord op “Rekentest geeft aan of oudere met diabetes zelfstandig insuline kan spuiten”

  1. Wordt deze test ondertussen gebruikt? Wij hebben een cliënt waarbij we ons afvragen of hij het zelf zou kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.