Diabetes Mentaal creëert een voordeur voor patiënten

diabetes bloedglucoseEén van de projecten waarin somatische en psychische zorg samenvallen is Diabetes Mentaal. Wat houdt het project in en waar moet het toe leiden?

Frank Snoek: Frank Snoek, hoogleraar medische psychologie: “Binnen het diabetescentrum worden relatief complexe diabetespatiënten behandeld, waarvan een deel psychologische hulp nodig heeft. Op dit moment bieden wij al diagnostiek en poliklinische behandeling voor diabetespatiënten van VUmc met vooral depressieve klachten, aanpassingstoornissen en angststoornissen. De fusie tussen VUmc en GGZ inGeest biedt de mogelijkheid om wat er al is, verder uit te bouwen in nauwe samenspraak met de psychiatrie.”

Uitbreiden
De ambitie is om het hulpaanbod naar diabetespatiënten verder uit te breiden, in volume, bereik en complexiteit. Snoek: “We kunnen een voordeur creëren voor patiënten die op verwijzing van huisarts of specialist naar deze nieuwe polikliniek kunnen komen. Tot nu toe was dit niet mogelijk, terwijl er groeiende vraag is naar ons specialisme. Ook scholing staat hoog op de agenda, zowel voor diabetesprofessionals, als voor professionals binnen de geestelijke gezondheidszorg, zoals psychiaters, verpleegkundigen en psychologen die in toenemende mate te maken krijgen met mensen met diabetes of een voorstadium daarvan.”

Gecombineerde aandacht
Binnen de GGZ worden patiënten behandeld vanwege bijvoorbeeld depressie, schizofrenie of angststoornis, die vanwege medicatie en leefstijl een extra risico lopen om diabetes te ontwikkelen. Snoek: “Diabetes Mentaal ontwikkelt een integraal aanbod voor diabetespatiënten met psychische klachten, waaronder internettherapie maar ook voor GGZ patiënten met diabetes of een hoog risico daarop. In beide gevallen is de gecombineerde aandacht belangrijk.” Diabetes Mentaal is in eerste instantie een project om de patiëntenzorg voor deze groepen uit te breiden en te verbeteren, maar geeft ook een impuls aan het wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld naar de oorzaken en behandelingsmogelijkheden van depressie, die twee keer zo vaak voorkomt bij diabetespatiënten vergeleken met mensen zonder diabetes. Snoek: “Er is behoefte aan een toegesneden zorgaanbod en er is zeker meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Dit kan in de constellatie van Diabetes Mentaal waarbij medische psychologie en psychiatrie samen optrekken.”
[VUmc]

Eén antwoord op “Diabetes Mentaal creëert een voordeur voor patiënten”

 1. Geachte medewerkers van het diabetescentrum van de VU,

  Na dit artikel heb ik mij in overleg met mijn huisarts gemeld bij een endocrinoloog in Uw ziekenhuis, heb een afspraak gekregen en ik hoop dat ik in dit project kan meedraaien, daar ik na 41 jaar diabetes een behoorlijk gehandicapte vrouw ben en graag nog een paar jaar beter wil leven.
  Hoop van harte dat U mij gaat helpen.
  Het is niet alleen een verzoek, maar haast een smeekbede.
  Hoop dat U mij hoort.
  E mastenbroek Martens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.