Hogere kans op hart- en vaatziekten bij erectiestoornis bij mannen met diabetes type 2

hartMannen met diabetes type 2 en een erectiestoornis, hebben zo’n 19% meer kans op hart- en vaatziekten. Dat in vergelijking met mannen met diabetes type 2 zonder erectiestoornis. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Veel oudere mannen met diabetes type 2 hebben een erectiestoornis. Waarschijnlijk is schade aan de bloedvaten of zenuwen daar de oorzaak van, waardoor de penis niet stijf genoeg wordt bij seksuele prikkeling. Er zijn aanwijzingen dat mannen met een erectiestoornis een grotere kans op hart- en vaatziekten hebben. Maar daar is weinig betrouwbaar onderzoek naar gedaan. Daarom hebben de onderzoekers het verband tussen een erectiestoornis en hart- en vaatziekten nu uitgebreid onderzocht.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden 6.304 mannen met diabetes type 2 mee. Zij waren allemaal tussen de 55 en 88 jaar oud. De ene helft had geen erectiestoornis, en de andere helft wel. De onderzoekers hielden voor een periode van vijf jaar bij welke deelnemers hart- en vaatziekten kregen, zoals een hartinfarct of een beroerte.

Wat zijn de resultaten?
Deelnemers met een erectiestoornis hadden zo’n 19% meer kans op hart- en vaatziekten dan deelnemers zonder erectiestoornis. In de berekeningen hielden de onderzoekers rekening met allerlei dingen die de kans op hart- en vaatziekten beïnvloeden, zoals leeftijd, bloeddruk en roken.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.