Persoonlijkheid beïnvloedt zorggedrag van diabetespatienten

diabetes insulineHet type persoonlijkheid van mensen met diabetes type 2 beïnvloedt hoe goed ze voor zichzelf zorgen (zorggedrag). Dat blijkt uit een studie van Franse onderzoekers.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Mensen met diabetes type 2 voeren voor een groot deel zelf hun behandeling uit. Ze moeten zelf op tijd de juiste hoeveelheid medicijnen nemen. Ook krijgen ze vaak het advies gezonder te eten en meer te bewegen. Maar we weten niet goed hoe dokters en verpleegkundigen hun patiënten het beste kunnen helpen om dat voor elkaar te krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat iemands persoonlijkheid invloed heeft op hoe goed diegene adviezen van de dokter en verpleegkundige opvolgt. De onderzoekers hebben nu bekeken welke types persoonlijkheden er bestaan bij mensen met diabetes type 2. Ook hebben ze uitgezocht in hoeverre de persoonlijkheid invloed heeft op hoe goed patiënten voor zichzelf zorgen (zorggedrag).

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden ruim duizend mensen met diabetes type 2 mee. Zij vulden een vragenlijst in over hoe ze met hun diabetes omgaan. Met een computerprogramma stelden de onderzoekers vijf types persoonlijkheden samen. Het programma zocht overeenkomsten tussen de persoonlijkheid en het zorggedrag van de deelnemers.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.