Hoge bloedsuikerspiegel waarschijnlijk niet oorzaak kanker bij diabetes type 2

diabetesEen hoge bloedsuikerspiegel is waarschijnlijk niet de oorzaak van de verhoogde kans op kanker die mensen met diabetes type 2 hebben. Dat concluderen Canadese onderzoekers.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogde kans op kanker. Hoe dat precies komt weten we niet, maar onderzoekers vermoeden dat regelmatig hoge bloedsuikerspiegels een van de mogelijke boosdoeners is. Kankercellen hebben namelijk veel glucose uit het bloed nodig om verder te groeien en te delen. En daar kunnen die kankercellen gebruik van maken bij mensen met diabetes.

De onderzoekers hebben nu een aantal studies op een rijtje gezet, waarin het verband tussen de bloedsuikerspiegel en kanker bij mensen met diabetes type 2 is onderzocht.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
De onderzoekers gebruikten zeven eerdere studies naar het verband tussen de bloedsuikerspiegel en kanker bij mensen met diabetes type 2. In totaal deden zo’n 37 duizend mensen aan de studies mee. In elke studie werden de deelnemers steeds in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg een standaard behandeling. De andere groep kreeg een intensieve behandeling, om zo de ‘gemiddelde’ bloedsuikerspiegel (HbA1c) zo laag mogelijk te krijgen. De deelnemers werden vervolgens een aantal jaren in de gaten gehouden.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Eén antwoord op “Hoge bloedsuikerspiegel waarschijnlijk niet oorzaak kanker bij diabetes type 2”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.