Gebitsproblemen bij diabetes type 2 verhogen kans op overlijden

gebitMensen met diabetes type 2 met ernstige gebitsproblemen hebben een ongeveer anderhalf keer grotere kans om te overlijden. Dat in vergelijking met mensen met diabetes type 2 met weinig of geen gebitsproblemen. Dat schrijft een internationaal team van onderzoekers.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Mensen met diabetes type 2 hebben vaker gebitsproblemen dan gezonde mensen. Die gebitsproblemen bestaan meestal uit ontstekingen in het tandvlees en het kaakbot. Dat noemen we parodontitis. Uiteindelijk kunnen tanden gaan uitvallen. Uit onderzoek bleek dat bepaalde mensen met diabetes type 2 en gebitsproblemen een grotere kans hebben om te overlijden. Maar we weten niet of dat voor iedereen geldt. Daarom hebben de onderzoekers dat nu uitgezocht.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden bijna elf duizend mensen met diabetes type 2 mee. Zij kwamen uit 20 verschillende landen wereldwijd. De onderzoekers bekeken hoeveel tanden zij in hun gebit hadden. Daarnaast gaven de deelnemers aan hoe vaak zij in het afgelopen jaar bloedend tandvlees hadden gehad. Met deze gegevens bepaalden de onderzoekers in welke mate de deelnemers gebitsproblemen hadden. Vervolgens werden de deelnemers in drie groepen verdeeld: mensen met minstens 22 tanden, mensen met tussen de 1 en 21 tanden, en mensen met nul tanden. De onderzoekers hielden de deelnemers vijf jaar lang in de gaten.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.