Dokters hebben vaak verkeerd beeld van diabetespatiënt

diabetes bloedglucoseDokters hebben vaak een verkeerd beeld van hoe mensen met diabetes type 2 tegen hun aandoening aankijken en er mee omgaan. Dat concluderen onderzoekers uit Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Wat is het probleem en wat is er tot nu toe over bekend?
Mensen met diabetes voeren voor een belangrijk deel zelf hun behandeling uit. Het is daarom belangrijk dat behandelaars weten hoe patiënten tegen hun behandeling aankijken en wat hun behoeftes en verwachtingen zijn. Op die manier kan de behandelaar informatie en behandeling op de patiënten afstemmen. Maar we weten niet goed of dokters en mensen met diabetes type 2 hetzelfde beeld hebben over de behandeling. Daarom hebben de onderzoekers dit nu uitgezocht.

Hoe en waarmee is het onderzoek gedaan?
Aan het onderzoek deden 1.609 mensen met diabetes type 2 mee. Daarnaast deden ook 818 huisartsen en 697 diabetesspecialisten mee. Zij kwamen uit acht verschillende landen, waaronder Nederland. Zij beantwoordden telefonisch of via internet een aantal vragen. De patiënten werd gevraagd in hoeverre zij diabetes een serieuze aandoening vonden. Daarnaast werd hen gevraagd in hoeverre ze ongerust zijn over hun diabetes. De dokters werd gevraagd naar wat zij dachten dat de patiënten zouden antwoorden op de vragen.

Lees verder op Leesbaaronderzoek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.