400.000 euro subsidie voor onderzoek naar verbetering diabeteszorg

diabeteszorgHet Nationaal Actieprogramma Diabetes financiert twee studies naar diabeteszorg. Het Diabetes Fonds heeft met het deskundige advies van onderzoekers de twee beste onderzoeksvoorstellen uitgekozen om te financieren. Het doel van de studies is verbetering van de diabeteszorg. In de ene studie gaan de onderzoekers bekijken hoe mensen met diabetes  met sombere gevoelens het beste  begeleid kunnen worden via het internet. De andere studie gaat over  het stimuleren van gezond gedrag door de leefomgeving van mensen aan te passen.

Beide studies zullen worden uitgevoerd door het EMGO Instituut van het VU medisch centrum in Amsterdam. Voor beide studies is in totaal bijna 400 duizend euro subsidie toegekend. De studies gaan voor het einde van dit jaar van start en zullen anderhalf jaar duren.

Diabetergestemd.nl
De eerste  studie wordt uitgevoerd door professor Frank Snoek: “Dit onderzoek is een vervolg op de succesvolle online cursus Diabetergestemd.nl. Dat is een programma  dat diabetespatiënten helpt om  problemen met emoties en gedrag te leren herkennen en te overwinnen.  Daarnaast helpt het patiënten om vaardigheden aan te leren die ze  kunnen inzetten  om hun persoonlijke drempels tot adequate zelfzorg aan te pakken. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen bij het in de nabije toekomst opnemen en bekostigen van Diabetergestemd.nl als onderdeel van de reguliere diabeteszorg.”

Leefomgeving
De tweede studie is onder leiding van onderzoeker drs. Jeroen Lakerveld: “De leefomgeving van mensen speelt een belangrijke rol in de keuzes  die ze maken omtrent lichaamsbeweging en voeding. In dit onderzoek gaan we bekijken hoe gemeentes hun beleid op een effectieve manier kunnen veranderen, zodat de bewoners meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Daarnaast gaan we de behoeftes op dit gebied van mensen met een verhoogde kans op diabetes in kaart brengen. Uiteindelijk zullen we een praktisch advies geven om de leefomgeving in gemeentes te verbeteren.”

Voorkomen en genezen
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Daarom investeert het Diabetes Fonds in onderzoek. Het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD), www.actieprogrammadiabetes.nl, is een bundeling van alle acties en initiatieven die van 2009 tot 2013 in Nederland ondernomen worden om de groei van diabetes in te perken. De acties zijn gericht op preventie van (complicaties van) diabetes en goede zorg voor mensen met diabetes. Het NAD is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie, in opdracht van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.