Screening zwangerschapsdiabetes simpeler

zwangere vrouwScreening op zwangerschapsdiabetes is tijdrovend en duur. Canadese onderzoekers stellen een nieuwe methode voor, waarbij de buikomtrek en de triglycerideconcentratie worden gemeten.

Diane Brisson c.s. ontdekten een significant verband tussen het gelijktijdig voorkomen van abdominale obesitas en hypertriglyceridemie in het eerste trimester van de zwangerschap en de kans op glucose-intolerantie later in de zwangerschap. Hun bevindingen verschenen op 20 september in Canadian Medical Association Journal.

In een prospectief cohortonderzoek werden 144 vrouwen met een eenlingzwangerschap gevolgd. De vrouwen waren jonger dan veertig jaar en hadden geen voorgeschiedenis met DM 1 of 2. Na 11 tot 14 weken zwangerschap werd de buikomtrek gemeten; op dit tijdstip werden ook de glucose- en triglycerideconcentratie in het bloedplasma bepaald. Een orale glucosetolerantietest (OGTT) vond plaats na 24 tot 28 weken zwangerschap.

Lees verder op Medisch Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.