Diabetesmedicijn Avandia van de markt gehaald

avandiaHet medicijn Avandia mag niet langer worden voorgeschreven aan diabetespatiënten. De EMEA, het Europees Bureau voor de Geneesmiddelenbeoordeling, heeft bepaald dat het geneesmiddel van de Europese markt wordt gehaald.  Avandia ligt al langer onder vuur, omdat het de kans op hart- en vaatklachten kan vergroten.

Patiënten die het medicijn op dit moment slikken, krijgen nog even de tijd om – in overleg met hun arts – over te stappen op een ander geneesmiddel.

Het medicijn Avandia is de merknaam voor de stof rosiglitazon. Het kwam 10 jaar geleden op de markt als een nieuw middel om het bloedsuiker bij patiënten met diabetes type 2 te verlagen.

Al snel werd duidelijk dat een van de bijwerkingen van Avandia is dat het hartklachten kan veroorzaken. Een recente studie toonde aan dat Avandia de kans op een hartinfarct met 20 tot 40% verhoogd.

De EMEA heeft nu bepaald dat de nadelen van het geneesmiddel niet langer opwegen tegen de voordelen en heeft daarom besloten dat het van de markt moet worden gehaald.

In de VS blijft Avandia nog wel verkrijgbaar. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is niet gemachtigd om geneesmiddelen te verbieden. Wel heeft de FDA strenge voorwaarden gesteld aan het gebruik ervan.

Het Diabetes Fonds adviseert patiënten die Avandia slikken niet zomaar te stoppen met het medicijn, maar met hun arts te overleggen welk ander medicijn ze kunnen gebruiken. Plotseling stoppen met het middel kan slechter zijn dan de mogelijke bijwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.