Wie heeft zich verdienstelijk gemaakt voor goede diabeteszorg voor kinderen?

kinderdiabetesOproep voor kandidaten Leonard-prijs 2010
Komend najaar wordt voor de achtste maal de Leonard-prijs uitgereikt. Goede diabeteszorg voor kinderen en jongeren krijgt hiermee extra aandacht. Het is tot 1 november a.s. mogelijk kandidaten voor te dragen. De Leonard-prijs – een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) – is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van het kind met diabetes.

Aan de prijs, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, te besteden naar eigen inzicht. Met name kinderen zelf wordt gevraagd namen te noemen van personen of groepen die volgens hen in aanmerking zouden moeten komen voor deze eervolle prijs. Maar uiteraard kunnen ook ouders en andere belangstellenden kandidaten voordragen. Gezien de grote verscheidenheid van onderscheidingen voor artsen wil de jury de Leonard-prijs graag toekennen – evenals alle vorige keren – aan een niet-medicus.

De Leonard-prijs – genoemd naar Leonard Thompson, een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline – is tot nu toe zeven keer uitgereikt. Vier kinderdiabetesverpleegkundigen kregen de prijs: Janny de Visser (1990), Katja Zuur (1995), Aly Pruijs-Brands (2003) en Marja den Boer-Pompert (2006). Daarnaast ging de Leonard-prijs naar actief DVN-lid Ruud van Dam (1992), de Werkgroep KinderDiabetesVerpleegkundigen (1999) en oud-volleybalspeler en ‘diabetesambassadeur’ Bas van de Goor (2008).

Iedereen wordt uitgenodigd uiterlijk op 1 november 2010 kandidaten voor de Leonard-prijs te e-mailen aan dr. H.M. Reeser, kinderarts-endocrinoloog in Den Haag en voorzitter van de jury Leonard-prijs DESG Nederland, e-mail leonardprijs@reeser.demon.nl. Of per brief aan dr. H.M. Reeser, kinderarts-endocrinoloog, p/a Juliana Kinderziekenhuis, postbus 60604, 2506 LP Den Haag.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.