Nachtelijke hypo komt vaak voor bij diabetes type 1

diabetes bloedglucoseVolwassenen en kinderen met diabetes type 1 hebben gemiddeld zo’n twee keer per maand een hypo ’s nachts. De hypo’s kunnen tot wel twee uur lang duren. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek met een continue glucosemeter.

Om de bloedsuiker laag te houden, is de behandeling met insuline vaak intensief. Het nadeel is een grotere kans op een te lage bloedsuikerspiegel: een hypo. Dat kan ook ’s nachts gebeuren, wat vervelend is want je merkt het meestal niet. Hoe vaak dat eigenlijk voorkomt, was niet goed bekend. Nu is dat onderzocht, door de Amerikaanse organisatie JDRF.

Aan het onderzoek deden een jaar lang 176 mensen met diabetes type 1 mee. Hun leeftijd liep uiteen van 8 tot 72 jaar. De meesten gebruikten een insulinepomp, maar een aantal mensen insuline-injecties. Ze gebruikten voor het onderzoek regelmatig ’s nachts een continue glucosemeter. Die meet voortdurend de bloedsuiker en onthoudt de gegevens.

Na een jaar berekenden de onderzoekers dat mensen met diabetes type 1 gemiddeld in 7,4 procent van de nachten een hypo hebben (sensormeting onder de 3,3 mmol/l). Dat is ongeveer twee keer per maand. De hypo’s duurden een uur tot twee uur. Er waren nauwelijks verschillen in leeftijd of manier van insuline toedienen.

Belangrijke oorzaken van nachtelijke hypo’s zijn:

  • een vertraagde verlaging van de bloedsuiker na sporten eind van de middag of begin van de avond;
  • tijdens de slaap kan het regelmechanisme met hormonen tegen een hypo verstoord zijn;
  • ’s avonds niets meer gegeten voor het slapengaan.

[Diabetes Care, Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.