Metabool syndroom te voorspellen bij kinderen

kinderdiabetesUit onderzoek blijkt dat er al hele vroege voorspellers zijn voor overgewicht, hartfalen, diabetes. Bij kinderen kan het risico op het metabool syndroom al op 9-jarige leeftijd worden voorspeld. Het metabool syndroom is een stofwisselingsaandoening door een aanhoudende verstoring van de balans tussen lichamelijke beweging (te weinig) en voedselopname (te veel en ongezond). De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op het International Congress on Obesity, aldus GezondheidsNet.
 
Meer dan 100 gezonde kinderen tussen de 7 en 9 jaar werden gescreend voor het onderzoek. Hieruit bleek dat er al hele vroege voorspellers te vinden zijn voor het metabool syndroom, zoals vet in de lever, buikvet en vetverbranding. Dit is voor het eerst dat het metabool syndroom kan worden voorspeld bij kinderen die nog niet eens in de puberteit zijn.

Het metabool syndroom ontwikkelt zich al in de kindertijd en leidt op latere leeftijd tot een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en bloedsuikerwaardes en obesitas. Deze geven op hun beurt weer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Een gemiddeld persoon met het metabool syndroom heeft twee keer zo veel kans op hart- en vaatziekten en vijf keer zo veel kans op diabetes type 2.

De meeste van deze risicofactoren zijn niet te veranderen. Maar doktoren hopen dat er wel vroege interventies kunnen worden ontwikkeld om het zwangerschapsgewicht, geboortegewicht en de mate van fysieke activiteit positief te beïnvloeden en zo de kans op het metabool syndroom te verkleinen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.