Gen veroorzaakt diabetes na niertransplantatie

nierenPosttransplantatie diabetes is een ernstige complicatie die patiënten kan treffen na een niertransplantatie. Wereldwijd wordt daarom onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken. Van bijvoorbeeld hogere leeftijd, overgewicht en hepatitis C is inmiddels bekend dat het risicofactoren zijn, maar of mensen ook genetische aanleg voor posttransplantatie diabetes kunnen hebben is nog onduidelijk. Turkse onderzoekers concluderen nu dat dragers van een variant van het eNOS gen, die na een niertransplantatie behandeld worden met ciclosporine, een hogere kans hebben op posttransplantatie diabetes.

Stikstofoxide synthase (Nitric Oxide Synthase, NOS) is een vaatverwijdende stof die in de endotheelcellen, de cellen die de vaatwand bekleden, wordt aangemaakt onder invloed van het enzym endotheliaal stikstofoxide synthase (eNOS). Dit enzym wordt, op zijn beurt, aangemaakt onder invloed van insuline. Het gen dat de blauwdruk vormt voor het enzym eNOS heet eveneens eNOS. Sommige genen kunnen in verschillende varianten voorkomen, ook het eNOS gen. Verschillende varianten van hetzelfde gen bepalen bijvoorbeeld welke bloedgroep mensen hebben. Het Turkse onderzoek richtte zich op een beperkt aantal varianten van het eNOS gen.

Lees verder op NierNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.