Dringend advies aan artsen bij voorschrijven van rosiglitazon

De balans tussen werkzaamheid en risico’s van Avandia (rosiglitazon), Avandamet (rosiglitazon/metformine) en Avaglim (rosiglitazon/glimepiride) wordt momenteel opnieuw geëvalueerd. Rosiglitazon behoort tot de groep (klasse) van thiazolidinedionen, een klasse van bloedsuiker verlagende middelen, gebruikt bij de behandeling van suikerziekte.

Deze evaluatie is op 9 juli 2010 op verzoek van de Europese Commissie gestart naar aanleiding van recente publicaties over het cardiovasculaire risico van rosiglitazon. In de juli vergadering van de CHMP (het Europese Wetenschappelijke Comité voor Geneesmiddelen voor menselijk gebruik het Europese geneesmiddelen agentschap EMA waarin het CBG vertegenwoordigd is) heeft de eerste discussies plaatsgevonden.

Waarschuwingen
Hierbij waren ook experts op het gebied van diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, geneesmiddelenbewaking en patiënten betrokken. Omdat een aantal gegevens zeer recent beschikbaar zijn gekomen, werd besloten de nieuwe gegevens samen met de al eerder beschikbare data grondig te bestuderen. In september spreekt de CHMP zich verder uit over de balans werkzaamheid-risico’s van rosiglitazon.

Artsen worden er nogmaals op gewezen om de waarschuwingen in de productinformatie (SPC en bijsluiters) nauwlettend op te volgen bij het voorschrijven van rosiglitazon, zowel bij de start als bij het voortzetten van de behandeling. Het gaat hierbij in het bijzonder om de volgende aanbevelingen:

  • Rosiglitazon mag niet worden gebruikt door patiënten met hartfalen of hartfalen in de anamnese
  • Rosiglitazon mag alleen in uitzonderlijke gevallen samen met insuline worden gebruikt en deze patiënten moeten nauwkeurig worden gevolgd
  • Het gebruik van rosiglitazon is niet aanbevolen in patiënten met ischemische hartaandoeningen en/of perifere arteriële aandoeningen
  • Patiënten die meer informatie willen of zich zorgen maken wordt geadviseerd contact op te nemen met hun arts. Het wordt afgeraden te stoppen met de behandeling zonder overleg met een arts.

[CBG]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.