750.000 euro voor diabetesonderzoek

diabeteszorgHet Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt 750.000 euro van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) voor onderzoek naar celtherapie voor diabetes. Hiermee wil Ton Rabelink, hoogleraar nierziekten in het LUMC, een methode ontwikkelen om stamcellen uit de alvleesklier te laten uitrijpen tot functionerende bètacellen.

Bètacellen reguleren het suikergehalte in het bloed en zijn bij mensen met diabetes aangetast. Rabelink en onderzoeker dr. Eelco de Koning hopen over vijf jaar in staat te zijn om bètacellen uit donoralvleesklieren op te kweken tot transplanteerbare bètacellen.

Op dit moment voert het LUMC jaarlijks 20 tot 25 alvleeskliertransplantaties uit bij diabetespatiënten. Hiermee kan de ziekte genezen worden, maar niet alle patiënten komen voor deze zware operatie in aanmerking. Nog eens tien tot vijftien patiënten krijgen uit alvleesklieren geïsoleerde bètacellen ingespoten, een minder belastende ingreep. Als het de onderzoekers lukt om bètacellen te kweken, kunnen nog meer patiënten met diabetes type 1 genezen worden met celtherapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.