Zware ouderen krijgen vaker diabetes

overgewichtOok bij ouderen wijzen overgewicht en gewichtstoename op een verhoogd risico op type 2 diabetes. Dat blijkt uit een studie die verscheen in JAMA van 23 juni.

Ouderdom gaat vaak gepaard met een toename van gewicht en veranderingen van de lichaamsvorm en -opbouw. Maar of overgewicht en lichaamsvorm ook voor ouderen belangrijke risicofactoren zijn voor het ontstaan van diabetes, was nog niet goed duidelijk. Mary Biggs c.s. van de universiteit van Washington onderzochten daarom mensen van 65 jaar of ouder om het verband tussen (verandering in) gewicht en vetverdeling over het lichaam en het risico op diabetes in deze groep op te helderen.

Biggs c.s. bepaalden het gewicht, de vetverdeling en de mate van obesitas bij 4193 mensen. Daarnaast werd gevraagd naar het gewicht op vijftigjarige leeftijd. Na een mediane follow-up van ruim twaalf jaar kregen 339 mensen diabetes.

Lees verder op MedischContact

Eén antwoord op “Zware ouderen krijgen vaker diabetes”

  1. Onderzoeksresultaten puur en alleen op gewicht raken kant nog wal. Interessanter is te weten van deze nog geen 10% wat hun werk-verleden, ziekte-verleden en beweging-verleden is. Dan kan je misschien nog wat met het gegeven van die nog geen 10%. Puur op pondjes afrekenen is het zoveelste ongeleide projectiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.