Winnaars NAD-diabetesactie ‘Weet jij het beter dan?’ bekend

diabeteszorgEen short-stay kliniek voor mensen met diabetes en een zelfmanagementcursus voor Turkse mannen; dat zijn de winnende ideeën van de actie ‘Weet jij het beter dan?’ in het kader van het Nationaal Actieprogramma Diabetes (NAD). De twee prijswinnende ideeën, van zowel een professional als een patiënt, worden uitgewerkt tot een projectvoorstel en vervolgens ondergebracht in het actieprogramma. Per idee is een bedrag van maximaal 50 duizend euro beschikbaar. De wedstrijd, die van februari tot en met mei 2010 liep, leverde in totaal 68 ideeën op voor verbetering van diabeteszorg en -preventie.

Prijswinnaar patiënten: ‘Even op adem komen in short-stay kliniek’
Winnares Susan Vannisselroij uit Utrecht bedacht een short-stay kliniek waar patiënten die net gediagnosticeerd zijn of al langer diabetes hebben even op adem kunnen komen. Nieuwe patiënten leren in deze kliniek hun bloedglucose in te stellen en te controleren. Voor andere patiënten organiseert de kliniek een bewustwordings- of opfriscursus. Daarnaast staat lotgenotencontact centraal, met name voor jongeren. Naar verwachting komt de informatie die patiënten in de kliniek krijgen beter over dan de informatie die patiënten na diagnose in het ziekenhuis krijgen.

Prijswinnaar professionals: ‘Zelfmanagementcursus Turkse mannen’
Dit idee van Miriam Janssen en Zehra Keles van GGD Hart voor Brabant gaat over preventie voor Turkse mannen met diabetes en hun echtgenotes. In zes bijeenkomsten verdiepen zij zich in onder meer gezondheidsklachten, complicaties en een gezonde leefstijl. Verder praten de echtparen met een GGZ-medewerker en met een persoon van Turkse afkomst die ook met diabetes te maken heeft. Na afloop van de zelfmanagementcursus volgt een aantal huisbezoeken waarin het naleven van de gemaakte afspraken centraal staat. Ook de inzet van een gespecialiseerde bewegingscoach behoort tot de mogelijkheden.

‘Weet jij het beter dan?’
De ideeënprijsvraag ‘Weet jij het beter dan?’ laat zien dat het NAD ook echt een actieprogramma is. Marga van Weelden van het Nationaal Actieprogramma Diabetes: “Het NAD staat heel erg open voor nieuwe initiatieven. We zijn dan ook blij dat de wedstrijd zoveel goede ideeën heeft opgeleverd. Alle ideeën worden uiteindelijk gebruikt als input voor de komende jaren. Naast de twee winnende ideeën zullen we ook serieus gaan kijken naar andere inzendingen of die alsnog kans maken om in het programma te worden opgenomen.”
[Nederlandse Diabetes Federatie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.