Risico’s diabetes nauwkeuriger bepaald

diabetes vrouwDiabetes mellitus gaat gepaard met een ongeveer twee keer verhoogd risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een meta-analyse gepubliceerd in The Lancet.
 
De studie liet eveneens zien dat er geen lineair verband bestaat tussen glucosewaarden en het risico op hart- en vaatziekten.
 
Omdat nog onbekend is hoe belangrijk diabetes is als risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten hebben onderzoekers, verzameld in de Emerging Risk Factors Collaboration, de risico’s preciezer proberen vast te stellen. Zij gebruikten gegevens uit 102 eerdere studies van het samenwerkingsverband, waardoor zij beschikten over de data van bijna 700.000 mensen die bij aanvang van de studies geen hart- en vaatziekten hadden. In totaal werden de personen ongeveer tien jaar gevolgd en werd gekeken of diabetes en nuchtere glucosewaarden waren geassocieerd met het voorkomen van hart- en vaatziekten. Deze aandoeningen werden tijdens het onderzoek 52.756 keer vastgesteld.

Lees verder op Medisch Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.