Meer kans op diabetes door witte rijst dan bruine rijst

witte rijstVervang witte rijst door de bruine variant en vervang het witte brood voor volkoren brood en de kans op diabetes wordt een derde kleiner. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De volkoren variant laat glucose een stuk geleidelijker vrijkomen, waardoor diabetes een kleinere kans krijgt.

De onderzoekers vroegen 200.000 Amerikanen naar hun levensstijl en ontdekten dat er een sterk verband is tussen diabetes en het nuttigen van witte rijst. Nadat andere risicofactoren omtrent diabetes waren uitgefilterd, bleven overtuigende resultaten over.

Zo bleek dat mensen die per week vijf of meer porties witte rijst (een portie is ongeveer 150 gram) nuttigden een 17 procent grotere kans hadden op diabetes dan mensen die minder dan één portie rijst per maand aten. Bruine rijst zorgde juist voor een tegenovergesteld effect. Mensen die twee of meer porties bruine rijst per week aten, hadden een elf procent kleinere kans op diabetes dan zij die maar één portie per maand nuttigden.

Lees verder op Scientias.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.