Diabetespatiënten kunnen zelf suikergehalte meten bij Erasmus MC

glucosemeterDiabetespatiënten van Erasmus MC kunnen vanaf woensdag 26 mei zelfstandig periodieke metingen uitvoeren die nodig zijn voor het beoordelen van hun gezondheidssituatie. Zo kunnen ze zelf een foto maken van het oog en van de voeten.

Actievere rol
Eric Sijbrands, bedenker van het meetstation en internist bij Erasmus MC: “Het aantal patiënten met diabetes neemt zo snel toe, volgens  schattingen zelfs 1,5 miljoen in 2025, dat de komende jaren kwalitatief goede diabeteszorg niet meer aan alle patiënten is te garanderen. We zullen met minder mensen meer moeten doen en daar zijn innovatieve oplossingen voor nodig. Daarom is dit meetstation ontwikkeld waarmee patiënten met diabetes zelf belangrijke metingen kunnen verrichten, zoals het gewicht, de bloeddruk en het suikergehalte in het bloed. Het voordeel is dat er voor de metingen geen artsen of verpleegkundigen nodig zijn. Deze tijdsbesparing zorgt ervoor dat de behandelend arts zich bij het consult volledig kan richten op het bespreken van een persoonlijk behandelplan. Bovendien heeft de patiënt een actievere rol, wat hem meer grip op zijn ziekte geeft.”

Omarmd
Het diabetes meetstation werd ontwikkeld door KPN-dochter IPT Medical Services, in samenwerking met Erasmus MC. Monique Philippens, Directeur Zorg van KPN: “We vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan oplossingen voor toekomstige knelpunten in de zorg. Daarom hebben wij het initiatief van het DiabetesStation omarmd. Bij het meetstation staat de patiënt centraal, het is zeer eenvoudig in gebruik en hygiënisch. Via een beeldscherm met touchscreen wordt de patiënt volledig begeleid bij de metingen. Dit kan nu al in acht talen, waaronder Engels, Spaans, Turks en Marokkaans.”

Toegang
Een ander voordeel van het meetstation is dat de gegevens op een veilige manier worden opgeslagen en gekoppeld aan het Ziekenhuis Informatiesysteem en aan Huisartsen Informatiesystemen. Zo ontstaat een overzichtelijk totaalbeeld voor zorgverleners en voor de patiënt zelf, die vanuit huis online toegang heeft tot zijn eigen gegevens.

Beschikbaar
Het DiabetesStation wordt nu ingezet op de afdeling Inwendige Geneeskunde in het Erasmus MC. In de zomer komt het breder beschikbaar voor patiënten en zorginstellingen in heel Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.