Subsidie voor diabetesonderzoek

Dr. Johan WE Jocken (FHML/Humane Biologie) ontvangt een prestigieuze subsidie van 300.000 euro van de European Foundation for the Study of Diabetes (EFSD). Hij zal deze subsidie gebruiken voor zijn onderzoek: “Contribution of a defective adipose tissue and skeletal muscle lipolysis to diacylglycerolmediated insulin resistance in obesity and type 2 diabetes”.

Het laatste decennium is de prevalentie van zwaarlijvigheid (obesitas) en ouderdomssuikerziekte (type 2 diabetes mellitus) wereldwijd in snel tempo gestegen. Een verhoogde opslag van vetten in het onderhuidse buikvet en de skeletspier is een belangrijk kenmerk van obesitas en type 2 diabetes mellitus. Afbraak van deze vetten (lipolyse) gebeurt door een vernuftige balans van eiwitten. De subsidie zal gebruikt worden om te bestuderen of deze balans verstoord is bij mensen met overgewicht en suikerziekte en welke mechanismen hier mogelijk verantwoordelijk voor zijn.
[Universiteit Maastricht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.