Nachtrust belangrijk voor diabetespatiënt

diabetesKorte nachtrust direct effect op suikerhuishouding
Eén nacht te weinig slapen heeft al gevolgen voor de glucosehuishouding, zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na een nachtrust van vier uur daalt de gevoeligheid voor insuline met bijna een kwart. Dat geldt zowel voor gezonde vrijwilligers als voor patiënten met type 1 diabetes. Diabetespatiënten zouden hier wellicht rekening mee moeten houden door na een korte nachtrust meer insuline te spuiten na de maaltijd. Ook is het, met name voor deze groep, onverstandig regelmatig te kort te slapen.

Voor het onderzoek keken promovendus Esther Donga en haar collega’s naar de effecten van een nachtrust van slechts vier uur op de glucosehuishouding. Dat deden ze bij negen gezonde vrijwilligers en bij zeven patiënten met type 1 diabetes. Ze vergeleken de regulatie van de bloedsuikerwaarden met die na een nachtrust van 8,5 uur, met behulp van constante insuline-infusie. Bij beide groepen daalde de insulinegevoeligheid met 20 tot 25 procent. Dat gold zowel voor vetweefsel als voor de lever, en waarschijnlijk ook voor de spieren.

Vaatschade
Een hoge bloedsuikerwaarde is schadelijk voor bloedvaten en organen. Bij diabetespatiënten, die kampen met een ontregelde glucosehuishouding, kan dat leiden tot onder andere hart- en vaatziekten, slechtziendheid en verminderde nierfunctie. Over het waarom van de verminderde insulinegevoeligheid na een korte nachtrust, is nog weinig bekend. “Waarschijnlijk speelt een veranderde activiteit van het autonome zenuwstelsel door een korte slaapduur een rol”, zegt prof. dr. Hans Romijn van de afdeling Endocrinologie. Verder onderzoek moet hier meer duidelijkheid in brengen.

De resultaten verschenen recentelijk online in Diabetes Care (Partial sleep restriction decreases insulin sensitivity in type 1 diabetes) en het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects).
[LUMC]

5 antwoorden op “Nachtrust belangrijk voor diabetespatiënt”

 1. Ik heb last van te veel slapen, ik slaap halve en soms hele dagen gewoon door.
  Heeft iemand een idee wat daar de oorzaak van kan zijn?
  Diabetes is ondanks pomp slecht in te stellen.

 2. Van slapen heb ik vnl. last gehad met een hoge suikerwaarde. Ik heb geen type 1, maar type 2 reageert niet veel anders. Mijn vader heeft type 2, ook hij reageert met slaap op inname van koolhydraten.
  Ik heb zelf mijn suiker onder controle na meer dan een jaar glucose metingen doen, voor en na het eten van 1 soort koolhydraat. Op die manier heb ik uitgevonden welke suikers, zetmeel en vetten mijn lichaam niet goed verdraagt en welke wel.
  Mijn vader heeft veel “gezondigd” en het altijd gecompenseerd met meer insuline, daar heeft hij nu complicaties van. Daarom heb je er misschien iets aan als je er achter komt wat goed is en wat schaad. Dat ik geen onzin vertel kun je direct proberen door een dag witbrood met boter te eten, en een beleg naar keuze, en daarna een keer volkorenbrood met een beetje olijfolie en beleg van je keuze, en bij beide malen een beker half volle melk. Als je daar de zelfde hoeveelheid insuline tegenover zet zul je het verschil zien. Voor diabetes type 1 geld veel meer dan bij type 2 dat regelmaat en meerdere kleine porties eten in plaats van grote hoeveel heden tegelijk, ook heel positief kan werken.

  Bovenstaand onderzoek vindt ik niet relevant, nog zinvol. Vooral het toedienen van insuline in de hele groep, maakt dat de uitslag betwijfelt kan worden, tenzij er een testgroep naast wordt gezet gezonde en diabetes type1 zonder extra infusie. En ik zou zeker willen weten hoe een diabetes type 2 hierop reageert, dat zijn uiteindelijk zonder onvoldoende inspanning van de patiënt zelf, de toekomstige diabetes type 1 patiënten.

  En om op de vraag van Elisa terug te komen, vooral witte, geraffineerd zetmeel suiker en vet zijn schadelijk. Kokosvet is de enige uitzondering, een verzadigt plantaardig vet dat juist belangrijke omega vetten bevat. Er is veel meer, maar dat is te veel voor 1 keer, anders vraag je mijn mail adres bij de redactie, en kan ik je meer tips en wetenswaardigheden vertellen.

  Ik hoop dat je pomp werkelijk doet wat hij moet doen, en niet storing gevoelig is. Ook is belangrijk dat je niet te kort toedient, daarom vind ik glucose meting als vermoeidheid wordt gevoelt belangrijk! Het moe worden heb ik ook veel meegemaakt als mijn meter aangaf dat er feitelijk een ketoacidose aan het optreden was. Dus hoge glucose en tekort insuline kan, máár, wel wil ik vragen of je zeker weet dat je de juiste insuline gebruikt, en of je middelen hebt om wat je ook in je pomp hebt te compenseren. Ik bedoel er zijn tegenwoordig zo veel soorten, lang werkende kort werkende, etc.
  Ik hoop dat je er iets aan hebt; suiker ziekte kost veel tijd wil je het begrijpen, en is vaak per patiënt verschillend. Er is wel een richtlijn voor voeding, maar de nadruk ligt altijd op bewegen. Het tegendeel is waar; Goede voeding en voedingstoffen zijn een hoofdvoorwaarde om diabetes te controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.