Doorbraak in bestrijding diabetes

diabetesHet eiwit TRPM5 speelt bij de vrijzetting van insuline een rol ontdekten onderzoekers, wat een doorbraak kan betekenen in de bestrijding van diabetes. Ze stelden bij muizen vast dat een defecte werking van dit gen de vrijzetting van insuline vermindert wat gepaard gaat met een hogere bloedsuikerspiegel. Het komt er volgens de onderzoekers op aan geneesmiddelen te ontwikkelen die de activiteit van TRPM5 verhogen.

Insuline
Het hormoon insuline wordt aangemaakt door de zogeheten bétacellen in de pancreas. Dit wordt afgescheiden in de bloedbaan als we eten, een proces dat het bloedsuikergehalte binnen normale grenzen houdt. Een verhoogde bloedsuikerspiegel is een ernstige risicofactor voor het ontwikkelen van type 2 diabetes. Dit laatste gaat gepaard met een verhoogd overlijdensrisico door hart- en vaatlijden en een hoger risico op blindheid en nieraantasting.

Minder insuline
Onderzoekers van het Laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek en de Gen Expressie Eenheid van het Departement Moleculaire Celbiologie van de K.U.Leuven ontdekten dat muizen met een defect TRPM5-gen minder insuline vrijzetten als ze gevoed worden en een hogere bloedsuikerspiegel hebben vergeleken met controlemuizen.

Deze onderzoeksresultaten, die een doorbraak kunnen betekenen in de bestrijding van diabetes, werden zopas gepubliceerd in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
[hln.be]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.