Diabetespatiënten krijgen nieuwe behandeloptie

diabetesVanaf 1 maart krijgen patiënten met diabetes type 2 een nieuwe behandeloptie. Vanaf die datum is er volledige vergoeding van Onglyza® (saxagliptine). Dit middel behoort tot de nieuwe klasse van DPP-4 remmers en wordt gezamenlijk geïntroduceerd door Bristol-Myers Squibb en AstraZeneca.

De DPP-4-remmers (dipeptylpeptidase-4-remmers) verlagen de bloedsuikerspiegels, veroorzaken geen duidelijke verandering van het lichaamsgewicht en geven minder bijwerkingen. De werking van het middel is afhankelijk van de hoogte van de suikerspiegel in het bloed.

Wat is diabetes type 2?
Mensen met diabetes type 2 (ook wel suikerziekte/ouderdomssuiker genoemd), maken onvoldoende insuline aan in het lichaam en hebben daarnaast het probleem dat het lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline. Daardoor is méér insuline nodig om de suiker (glucose) vanuit het bloed naar de weefsels te brengen. Gebeurt dit onvoldoende, dan blijft de suiker in de bloedbaan en kan dan schade veroorzaken aan de bloedvaten. Deze schade kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte. Ook kan een verhoogde suikerspiegel oogproblemen, aantasting van de zenuwen, voetproblemen en nieraandoeningen veroorzaken.
Geneesmiddelen voor diabetes type 2 zijn gericht om de opname van suiker in de weefsels te versterken en de insuline productie te ondersteunen.

Hoe vaak komt het voor?
Nu al hebben ruim 880.000 Nederlanders diabetes, waarvan ongeveer 90% diabetes type 2. In 2025 is het aantal diabetici waarschijnlijk toegenomen tot 1.3 miljoen Nederlanders. Deze bijna verdubbeling van het aantal patiënten met diabetes type 2 wordt o.a. veroorzaakt door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking en de toename van het aantal mensen met overgewicht.

Saxagliptine wordt voorgeschreven als toevoeging op bijvoorbeeld metformine (het huidige middel van eerste keuze) als dit middel onvoldoende werkt. Saxagliptine kan ook in combinatie met andere orale bloedsuikerverlagende medicaties worden voorgeschreven. De standaard dosering bedraagt 1 tablet van 5 mg per dag.
[Persbericht Bristol-Myers Squibb]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.