Studie naar nieuw middel tegen overgewicht en suikerziekte

EndobarrierNieuw middel tegen overgewicht en suikerziekte
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem start een tweede studie naar het effect van de Endobarrier op overgewicht en suikerziekte. De Endobarrier is een soort langwerpige mouw die vlak achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm wordt geplaatst. De eerste studie van drie maanden leverde goede resultaten op: het overgewicht van de deelnemers verminderde met 20%. Ook bleek dat patiënten met milde diabetes geen medicatie meer nodig hadden, gedurende de drie maanden dat de Endobarrier geplaatst was. Nu zoekt het ziekenhuis deelnemers voor een tweede studie.

Hoe werkt de Endobarrier?
De Endobarrier is een zachte koker van teflon (een soort langwerpige mouw). Onder narcose wordt met een slang, een zogenoemde endoscoop, via de slokdarm en maag een capsule ingebracht met daarin opgevouwen de koker met aan het uiteinde een opvouwbaar ankertje. Daarmee haakt de Endobarrier zich vast achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Na de plaatsing komt het voedsel niet meer in aanraking met de twaalfvingerige darm en pas later (nadat het voedsel door de Endobarrier is gegaan) in de darm terecht.

In de tweede studie wordt vooral onderzocht wat het effect is van de Endobarrier op suikerziekte type 2. Voor deze studie zoekt Ziekenhuis Rijnstate mannen en vrouwen met overgewicht (een Body Mass Index tussen 30 en 50) en die minder dan tien jaar lijden aan diabetes type 2. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. Eén groep wordt voor een periode van zes maanden begeleid door een diabetesverpleegkundige en een diëtist. Bij de andere groep wordt een Endobarrier geplaatst voor dezelfde periode. Voor deze studie kunnen patiënten zich aanmelden via een callcenter, te bereiken via telefoonnummer 043 – 308 81 50 of via Endobarrier@meditech.nl.

Het idee voor de Endobarrier is afkomstig van onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf GI Dynamics. Ziekenhuis Rijnstate voert de studie naar de Endobarrier uit in samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Meer informatie: www.alysis.nl/endobarrier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.