Nieuwe eenheid HbA1c-waarde

diabetesDeze week is de HbA1c-campagne van start gegaan met de verzending van informatiematerialen naar internisten, huisartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten die lid zijn van hun beroepsvereniging over de invoering van de nieuwe eenheid van de HbA1c-waarde. Deze verandert namelijk vanaf 6 april 2010.

De HbA1c-waarde werd uitgedrukt als percentage en zal vanaf die datum worden weergegeven als mmol/mol. Hierdoor veranderen ook de getallen. Zo wordt een HbA1c-waarde van 7% in de nieuwe eenheid gerapporteerd als 53 mmol/mol. Een daling van de HbA1c-waarde van 1% is in de nieuwe eenheid een daling van 11 mmol/mol.

Internisten, huisartsen, diabetesverpleegkundigen en diëtisten krijgen een brief en een folder over de invoering van de nieuwe HbA1c-waarde thuisgestuurd. Daarnaast ontvangen ze een omrekencalculator die handig is om de nieuwe en de oude waarde te vergelijken. Ook ontvangen zorgverleners materialen om hun patiënten over de nieuwe waarde te informeren, namelijk patiëntenkaarten en een poster voor in de wachtkamer. Voor zorgverleners, klinisch chemici en patiënten is er ook een website www.nieuwediabeteswaarde.nl. Op de website wordt uitgebreid ingegaan op de verandering en alle materialen van de campagne zijn op deze website terug te vinden.

Wat is HbA1c
HbA1c is de afkorting voor geglyceerd hemoglobine. Het ontstaat doordat glucose zich in het bloed bindt aan hemoglobine in rode bloedcellen. Dit proces is onomkeerbaar. Stijgt de concentratie glucose in het bloed, dan wordt er meer HbA1c gevormd. Omdat rode bloedcellen een levensloop van 2 tot 3 maanden kennen, geeft de hoeveelheid HbA1c een beeld van de gemiddelde bloedglucosespiegel over de afgelopen 2 tot 3 maanden.

Het belang van de HbA1c-waarde
Het risico op microvasculaire en macrovasculaire complicaties bij mensen met diabetes neemt toe als de HbA1c-waarde toeneemt. De HbA1c-waarde geeft samen met het meten van de bloedglucosewaarde op verschillende tijdstippen een indicatie of de behandeling van diabetes optimaal verloopt. Afhankelijk van de situatie adviseren richtlijnen om de HbA1c-waarde iedere 2 tot 6 maanden te meten.

Nieuwe streef- en referentiewaarden
In de nieuwe rapportage veranderen de streef- en referentiewaarden. Zo verandert de streefwaarde voor volwassenen van <7% naar <53 mmol/mol. Voor kinderen met diabetes verandert de streefwaarde van <7,5% naar <58 mmol/mol.

Waarom verandert de HbA1c-waarde?
De reden voor verandering is wereldwijde harmonisatie. In verschillende landen zijn nu drie verschillende standaarden in gebruik. Afgesproken is dat landen voor HbA1c gaan rapporteren in de eenheid mmol/mol.

Wanneer verandert de HbA1c-waarde?
Om zorgverleners en patiënten te laten wennen aan de nieuwe eenheid van de HbA1c-waarde wordt deze de komende tijd als volgt gerapporteerd:

 • Vanaf 6 april 2010 zowel in percentage als in mmol/mol.
 • Vanaf 1 januari 2011 alleen nog in mmol/mol.

Meer informatie
Meer informatie, zoals een omrekencalculator, vindt u op www.nieuwediabeteswaarde.nl/.

Stuurgroep
Voor de introductie van de nieuwe HbA1c is een stuurgroep ingesteld. Deze bestaat uit de volgende organisaties:

 • De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).
 • De Nederlandsche Internisten Vereeniging (NIV).
 • De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
 • De Diabetes Huisartsen Advies Groep van het Nederlands Huisartsen Genootschap (DiHAG).
 • De Diabetesvereniging Nederland (DVN).
 • De beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners (EADV).
 • Diagnostica Associatie Nederland (Diagned).
 • De Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratorium Geneeskunde (NVKC).
 • Stichting Diabetes and Nutrition Organization (DNO) i.s.m. De Nederlandse Vereniging van
 • Diëtisten (NVD).

[Nederlandse Diabetes Federatie]

5 antwoorden op “Nieuwe eenheid HbA1c-waarde”

 1. De HbA1c waarde wordt nu bepaald door een buisje bloed af te nemen. Gaat dit ook veranderen? zijn er ander meet methodes mogelijk?

 2. Het verhaal dat je voor 1% daling oud in de nieuwe waarde 11 mmol/mol moet tellen gaat alleen maar op bij goed geregelde oude waardes. Stel dat je op een oude waarde, een HbA1c van 14 zou hebben (erg hoog)dan is dat in de nieuwe waardes geen 14 x 11 = 154 maar volgens de omrekentabel maar een nieuwe waarde van 130 en dan klopt de vergelijking 1% is 11 mmol/mol niet meer hoor.
  Wat moet ik in de nieuwe waardes aanhouden als een goed geregeld HbA1c??

  Hòwdoe M@gda

 3. De drie bovenstaande reacties bevatten allemaal een vraag.
  Waar blijven de antwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.