Nieuwe behandeling voor diabetes type 1

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben een nieuwe behandeling ontdekt om recent vastgestelde type 1-diabetespatiënten te behandelen en mogelijk de aandoening bij kinderen te helpen voorkomen. Een korte behandeling gedurende 6 maanden met een CD3-antistof zou de ziekte in een vroeg stadium doeltreffend behandelen. Vooral bij de jongere patiënten bleek het middel voor een betere glucosecontrole te zorgen en een lagere insulinebehoefte.

De onderzoekers volgden vier jaar lang een groep type 1-diabetespatiënten (12 tot 39 jaar), die kort na hun diagnose gedurende zes dagen een antistof (ChAglyCD3) kregen toegediend. Na achttien maanden bleek dat de behandeling met het CD3-antilichaam de verdere vernietiging van insulineproducerende betacellen tegenging, en dus ook verder verlies van de eigen insulineproductie. Het beschermende effect kan vier jaar aanhouden, vooral bij de jongere patiënten (jonger dan 26). Deze groep moest niet alleen minder insuline spuiten, maar behield ook een betere glucosecontrole dan leeftijdsgenoten behandeld met een niet-actieve controlestof.

De vaststelling dat het CD3-antilichaam het ziekteproces sterker onderdrukt bij jongere patiënten, wordt toegeschreven aan het feit dat zij bij diagnose een acutere fase van de aandoening doormaken dan oudere patiënten. Aangezien de vernietiging van betacellen grotendeels gebeurt nog voor het type 1-diabetes zich klinisch manifesteert, zou de nieuwe therapie het ontstaan van de aandoening zelfs mogelijk kunnen helpen voorkomen.
[gezondheid.be]

5 antwoorden op “Nieuwe behandeling voor diabetes type 1”

  1. Dat zou heerlijk zijn….dromen mag altijd. En ik heb nog mijn hele leven voor me met 17 jaar.

    Laat die behandeling maar komen

  2. Iedere keer krijg ik een sprankje meer hoop voor de toekomst van mijn 15-jarige zoon, maar voor hem is het al weer te laat, want hij heeft nu 6 maanden diabetes.

    Hij zit gelukkig nog steeds laag met zijn waardes en ondanks dat hij steeds minder gaat spuiten, blijven zijn waardes mooi.

  3. Weer beter geregelde glucosewaarden, dat zou geweldig zijn. Ik sta er voor open.

  4. Er is veel meer mogelijk dan de huidige medische wetenschap erkent, ik raad iedereen van harte aan om eens de documentaire ‘Raw for 30 days’ op te zoeken op internet. Misschien niet dé oplossing voor iedereen, maar dat er meer mogelijk is dan wat we tot nog toe voor mogelijk hielden is wel duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.