Dr. Frank-dieet: veilig voor mensen met diabetes?

Mensen met diabetes type 2 benaderen Diabetesvereniging Nederland (DVN) over het  zogenaamde dr. Frank-dieet (het eiwitrijke dieet van dr. Frank van Berkum, te vinden via www.eenkiloperweek.nl). De vraag is of mensen met diabetes dit dieet veilig kunnen volgen.

Het genoemde dieet bevat een ruime hoeveelheid eiwitten, weinig koolhydraten en daardoor relatief meer vet. DVN heeft zich verdiept in de huidige inzichten rond diëten met deze samenstelling. Er is de laatste jaren veel onderzoek gepubliceerd naar het verzadigende effect van eiwitten. Ook naar de veiligheid van diëten, die weinig koolhydraten bevatten en daardoor verhoudingsgewijs meer vetrijk zijn, is veel onderzoek gedaan.

Overwegingen
Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden, voordat mensen met diabetes kunnen beginnen met een dieet dat rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten is. De behandelend arts moet op de hoogte worden gebracht van eventuele plannen om een dergelijk dieet te gaan volgen, beoordelen of dit dieet geschikt is voor zijn of haar patiënt én akkoord gaan. Er moet vanuit het diabetesteam goede begeleiding worden geboden. Plotseling veel minder koolhydraten gebruiken kan namelijk ernstige hypo’s veroorzaken, als de dosering bloedglucoseverlagende medicijnen en/of insuline hierop niet worden aangepast.

Wat vindt DVN?
DVN komt tot de conclusie dat een dieet met weinig koolhydraten, relatief veel eiwit en (bij voorkeur onverzadigd) vet, zeker zinvol kan zijn voor een aantal mensen met diabetes type 2 en overgewicht. Het gaat dan om een begrensde periode van weken tot enkele maanden. Het dieet kan helpen om in korte tijd behoorlijk gewicht te verliezen. Door gewichtsverlies zal de insulinegevoeligheid verbeteren. Verbeterde insulinegevoeligheid heeft gunstige gevolgen voor de gezondheid, onder meer voor de bloeddruk, cholesterolwaarden en bloedglucosewaarden. Om te voorkomen dat de kilo’s er weer bijkomen blijven, net als na elk succesvol vermageringsdieet, gezonde eet- en leefgewoonten levenslang noodzakelijk.

Zowel DVN als Previtas (de organisatie achter het dieet van dr. Frank van Berkum) raden aan om alleen een dieet met zeer weinig koolhydraten en meer eiwit en vet te gaan gebruiken met de instemming en begeleiding van de eigen diabetesbehandelaar.
[Diabetesvereniging Nederland]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.