Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen

Fructose, een zoetmiddel dat als goedkope vervanger van suiker voorkomt in honderden voedingswaren en drankjes die we dagelijks gebruiken, kan het menselijke metabolisme schade toebrengen, en leiden tot obesitas en diabetes, zo waarschuwt de Sunday Times.

Dat het veelgebruikte fructose schadelijk kan zijn, was al aangetoond bij proeven op ratten, maar aan de universiteit van Californië is nu ook bij mensen vastgesteld dat dit uit graan gemaakte zoetmiddel zorgt voor een gevaarlijke aangroei van vetcellen rond vitale organen en kan leiden tot diabetes en hartziektes.

De onderzoekers wijzen met name op een verband tussen dit middel, dat onder meer wordt wordt gebruikt in frisdranken, yoghurts, koekjes en ontbijtgranen, en de toenemende zwaarlijvigheid bij jonge kinderen. Zelfs sommige vruchten, die ons worden aanbevolen omdat ze gezond zijn, bevatten trouwens ‘natuurlijke’ fructose.

Lees verder op het Nieuwsblad.be

2 antwoorden op “Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen”

  1. Hallo,

    Ik weet niet meer wat ik voor zoetstof kan gebruiken als diabeet die niet schadelijk is.
    Overal lees ik wel iets alles wat eindigt op “tol” is ook al niet goed . Kunt U mij iets adviseren kan geen koffie zonder zoetstof drinken.

    gr.H.Verspeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.