Borstvoeding weert diabetes

Moeders die borstvoeding geven, beschermen zichzelf tegen diabetes in hun latere leven. Britse onderzoekers suggereren dat borstvoeding het risico op pre-diabetes kan halveren.

Pre-diabetes is een aandoening die kan leiden tot volwaardige diabetes en hart- en vaatziekten. Bij een studie onder 704 vrouwen, die allemaal hun eerste kind verwachtten, werd de ontwikkeling van het metabool syndroom bekeken, dat tot pre-diabetes kan leiden. De vrouwen werden gedurende twee decennia na de geboorte, opgevolgd.

Borstvoeding bleek het risico te verlagen met 39 tot 56 procent, afhankelijk van hoe lang de borstvoeding werd gegeven. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes ontwikkelden tijdens hun zwangerschap, genoten nadien zelfs nog betere bescherming. Hun risico op pre-diabetes verlaagde met 44 tot 86 procent.

Hoe borstvoeding erin slaagt om diabetes terug te schroeven, is voor de onderzoekers nog onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.