Zuid-Limburg: één Kinderdiabetesteam

kinderdiabetesAtrium Medisch Centrum Parkstad en Maastricht Universitair Medisch Centrum+ gaan samenwerken op het gebied van zorg voor kinderen met diabetes. Tot nu toe hadden beide ziekenhuizen nog een eigen behandelteam voor kinderdiabetes, maar daar komt verandering in. De ziekenhuizen werken nu samen op het gebied van de kinderdiabeteszorg in Zuid-Limburg.

Die samenwerking is zondag 11 oktober feestelijk van start gegaan in Adelante, locatie Franciscusoord in Valkenburg. Vertegenwoordigers van de raden van bestuur van beide ziekenhuizen ondertekenden toen in aanwezigheid van de gouverneur van Limburg, Leon Frissen, de samenwerkingsovereenkomst.
Kinderarts/endocrinoloog dr. W. Gerver van MUMC en kinderarts P. Theunissen van Atrium MC deden tijdens de bijeenkomst uit de doeken hoe de samenwerking op het gebied van kinderdiabeteszorg tot stand is gekomen en wat ze er zich van voorstellen. Daarna was er feest voor kinderen met diabetes uit Zuid-Limburg en hun ouders. Popgroep Droomband trad op, alle kinderen kregen een t-shirt met het nieuwe logo van de Kinderdiabeteszorg Zuid-Limburg, er waren clowns met ballonnen en de kinderen konden voetballen met Jeroen Flim, een voetballer die zelf ook diabetes heeft. De ouders konden informatiestands bezoeken en deelnemen aan de rondleidingen bij Adelante.

Door de samenwerking van de behandelteams kinderdiabetes is de continuïteit in de medische en verpleegkundige zorg gewaarborgd. Er wordt een dienstenstructuur opgezet waarbij kinderartsen 24 uur per dag beschikbaar zijn. Bij het samenstellen van het diabetesteam kan geput worden uit krachten van beide ziekenhuizen die allen hun eigen specifieke kennis meebrengen.

Voor de kinderen met diabetes in Zuid-Limburg komt er nu een uniforme multidisciplinaire behandeling, waarbij onder andere het accent wordt gelegd op de educatie m.b.t. het gezondheidsgebied. De meeste gezondheidswinst bij kinderen met diabetes is te behalen in de periode voordat er complicaties ontstaan. Daarvoor moeten ouders en kinderen wel inzicht krijgen in de gezondheidssituatie, zodat ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en zelf de ziekte kunnen ‘managen’ (eventueel laagdrempelig ondersteund door het Zuid-Limburgse diabetesteam).
Door de samenwerking ontstaat er ook meer ruimte voor educatieve activiteiten voor kinderen en ouders, te denken valt aan regelmatig terugkerende groepsactiviteiten voor diverse leeftijdsgroepen waarbij acceptatie en verwerking belangrijke onderdelen zijn. Lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen zijn ook belangrijke onderdelen.
Verder zien kinderartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen voordelen omdat ze door de samenwerking hun deskundigheid kunnen bevorderen. Er komt ook meer ruimte voor onderzoek en innovatie, vernieuwingen kunnen sneller toegepast worden in de ziekenhuizen en er kan regionaal afgestemd worden welke materialen en middelen nodig zijn voor de behandeling.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Valkenburg werd ook nog de website van Kinderdiabeteszorg Zuid-Limburg gelanceerd: www.kzldiabetes.nl
[Atrium Medisch Centrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.