Waarom hebben Hindostanen vaker diabetes type 2?

Omdat Hindostanen vroeger vaak moesten overleven met weinig voedsel, is hun lichaam erop ingesteld zuinig om te gaan met energie. Zodra ze worden blootgesteld aan een westerse leefstijl, zijn ze extra vatbaar voor het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten.

Deze veronderstelling is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar zou kunnen verklaren waarom Hindostanen vaker diabetes type 2 krijgen, meent internist-nefroloog Prataap Chandie Shaw, werkzaam bij MC Haaglanden. De nierspecialist promoveerde in 2008 op een studie naar het frequent voorkomen van nierziekten en diabetes type 2 bij Hindostanen.

Chandie Shaw: ‘In mijn onderzoek heb ik Hindostaanse en Nederlandse mensen met diabetes type 2 met elkaar vergeleken. Wat bleek? Hindostanen krijgen op veel jongere leeftijd diabetes type 2 en komen bijna veertigmaal vaker aan de nierdialyse dan Nederlanders. Dit was meer dan ik had verwacht omdat diabetes bij Hindostanen “maar” acht keer vaker voorkomt dan bij Nederlanders. Veel Hindostanen hebben al microalbuminurie voordat ze diabetes krijgen. Microalbuminurie is een eerste teken van nierbeschadiging.’

Lees verder op bloedsuiker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.