Vliegverbod KLM-cabinepersoneel met diabetes

Op zaterdag 24 oktober 2009 heeft luchtvaartmaatschappij KLM bevestigd dat cabinepersoneel met diabetes niet meer mag werken aan boord van een vliegtuig. Deze maatregel is genomen na een herkeuring van het personeel op basis van een nieuwe richtlijn. De herkeuringen hebben tot nu toe zes gevallen opgeleverd van stewards en stewardessen die met onmiddellijke ingang niet meer mogen vliegen. De keuring wordt gebaseerd op aangescherpte regelgeving die het aeromedisch instituut heeft ingevoerd.

De Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) is boos over de maatregelen van KLM en spreekt van discriminatie. De VNC-website meldt: ‘De VNC is van mening dat KLM hiermee in strijd handelt met de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Deze wet verbiedt het maken van direct en indirect onderscheid tussen personen op grond van een werkelijke of vermeende handicap of chronische ziekte bij de arbeid. Uitzonderingen op het verbod van onderscheid zijn mogelijk ter bescherming van de veiligheid en gezondheid van betrokkenen of derden, maar aan een beroep op deze uitzonderingsgrond worden strenge eisen gesteld. KLM zal moeten aantonen dat deze collega’s niet geschikt zijn voor de  functie vanwege het veiligheidsgevaar. Dat zal moeilijk worden omdat de meeste van deze collega’s soms al jaren lang rondvliegen met een aandoening en zij de vliegveiligheid al die tijd niet in gevaar hebben gebracht.’  Daarbij stelt de VNC dat de keuringseisen die worden toegepast op cabinepersoneel, van toepassing zijn op sportvliegers. Dat zou niet gepast zijn: cabinepersoneel bestuurt geen vliegtuig en werkt in teams in grotere toestellen.

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de VNC geadviseerd in deze zaak. DVN is het oneens met deze gang van zaken; mensen met diabetes die in staat zijn de verantwoordelijkheid te nemen om goed met de aandoening om te gaan, mogen niet de dupe worden van starre regelgeving. KLM heeft besloten, naar aanleiding van de uitkomsten van deze herkeuring, een commissie in te stellen die opnieuw kijkt naar de inzetbaarheid van dit personeel. DVN zal deze zaak nauwgezet volgen en waar nodig nogmaals adviseren.
[DVN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.