Preventieproject voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes

zwangere vrouwDe Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert vanaf 1 oktober samen met de Vlaamse overheid het preventieproject Zoet Zwanger, waarin zwangerschapsdiabetes centraal staat. Zwangerschapsdiabetes wordt jaarlijks vastgesteld bij meer dan 1 op 50 zwangerschappen in Vlaanderen. Het verdwijnt meestal onmiddellijk na de bevalling maar kan daarna weer de kop opsteken onder de vorm van type 2 diabetes.

Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt namelijk al in de eerste 5 à 10 jaar na de bevalling blijvende diabetes. Deze vrouwen vormen zo een unieke, gemakkelijk te identificeren doelgroep voor preventie en vroegdiagnose van diabetes na de bevalling. Toch ontbreekt deze noodzakelijke opvolging na de bevalling veel te vaak. De Vlaamse Diabetes Vereniging wil hier iets aan veranderen en lanceert daarom het project Zoet Zwanger.

Het project Zoet Zwanger wil vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners meer bewust maken van het sterk verhoogde diabetesrisico maar vooral, het nut van een gezonde levensstijl en een jaarlijkse bloedglucosescreening bij de huisarts. Naast een uitgebreide informatiecampagne, biedt het project als tweede pijler een vrijwillige registratie voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Dit moet hen helpen de nodige stappen te zetten na hun bevalling, om diabetes te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.

Het project Zoet Zwanger loopt tot eind 2012, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en Domus Medica (Vereniging voor huisartsen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.