Meer bewegen en gezonder eten kan al diabetes type 2 voorkomen

Tienduizenden Nederlanders kunnen door meer te bewegen en gezonder te eten, voorkomen dat ze diabetes type 2 krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Diabetes kan leiden tot blindheid, amputatie, dementie en hart- en vaatziekten.

Uit het zes jaar lopende SLIM onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat een half uur meer bewegen per week in combinatie met gezonde voeding leidt tot spectaculaire resultaten bij mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. Bij de actieve deelnemers aan het onderzoek was het risico op de ziekte met maar liefst 47 procent afgenomen ten opzichte van de controlegroep. De ‘actievelingen’ kregen persoonlijk advies over gezond eten en meer bewegen. Ook konden ze gratis gebruik maken van een trainingsprogramma.

“Samen met de deelnemers keken we welke activiteiten ze leuk vonden om zo te proberen tot vijf keer per week een half uur bewegen te komen”, zegt Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme van de Universiteit van Maastricht en betrokken bij de SLIM-studie. “Zo kan iedereen zijn levensstijl aanpassen, met weinig moeite en veel plezier.”  “Hun lichamelijke fitheid was flink toegenomen en ook hun bloedsuikerspiegel is veel beter waardoor diabetes wordt voorkomen of uitgesteld”, zegt hoogleraar Blaak. “Ook uitstel van de ziekte is een succes, want ieder jaar zonder diabetes betekent een betere kwaliteit van leven.”

Diabetes Fonds financiert vervolgstudie
Omdat niet alle deelnemers aan het onderzoek hun levensstijl na vier jaar blijvend hebben verbeterd, is inmiddels een vervolgstudie gestart. Daarin wordt bekeken waarom deelnemers voortijdig zijn afgehaakt. Ook kijken de onderzoekers of het gunstige effect op de bloedsuikerspiegel blijvend is nu het actieve deel van de SLIM-studie is afgerond. Het Diabetes Fonds financiert de studie.
[Diabetes Fonds]

Eén antwoord op “Meer bewegen en gezonder eten kan al diabetes type 2 voorkomen”

  1. Ik wil wel meer bewegen ,maar heb een beperking zoals een kunstknie en een heup,sinds die tijd is men beweging flink beperkt,en daar dan er nog bij steunkousdrager longemficeem en astma,dus ik kan niet intensief een half uur sporten.ik weet niet hoe ik dan intensief een half uur lang kan bewegen en sporten.Het lopen gaat praktisch ook niet ,dan slaan men benen in de kramp.
    Dit was het dan wel ongeveer.
    Met een vriendelijke groet: Willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.