Mannen met allergie en diabetes meer kans op nierschade

nierenMannen die zowel diabetes type 2 als een allergische aandoening hebben, lopen een verhoogd risico op nierschade. Zij verliezen vaker eiwit met de urine. Voor vrouwen geldt dit verhoogde risico niet, lijkt het.

Mensen met een allergische aandoening als astma of hooikoorts hebben een verhoogd risico op atherosclerose (‘aderverkalking’). En het aantal eosinofielen, een bepaald soort witte bloedcellen, in hun bloed is in meer of mindere mate verhoogd. Japanse onderzoekers vroegen zich af of het aantal eosinofielen bij deze mensen iets zegt over mogelijke vaatschade.

Hiervoor telden zij het aantal van deze cellen in het bloed van bijna 800 patiënten met een allergische aandoening, die daarnaast nog diabetes type 2 hadden. Als aanwijzingen voor vaatschade namen zij de uitscheiding van het eiwit albumine met de urine. Bij patiënten met diabetes type 2 is dit een aanwijzing dat de kleine bloedvaatjes in de nieren zijn aangetast.

Bij de mannen uit de onderzoeksgroep vonden zij een verband tussen het aantal eosinofielen en albuminurie. Bij vrouwen was dat verband er niet. Bij mannen met diabetes type 2 verhoogt een allergische aandoening het risico op eiwituitscheiding met de urine en dus op nierschade.
[niernieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.