Ramadan voor diabetici onderschat probleem

Vele moslims met diabetes willen toch de ramadan volgen; zijzelf én hun artsen onderschatten vaak de moeilijkheden. De islamitische vastenmaand ramadan, die momenteel bezig is, vormt een onderschat probleem voor moslims die lijden aan diabetes (suikerziekte). Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) en de Plantijn Hogeschool, onder leiding van huisarts Güven Yildiz en professor Dirk Avonts van de UA.

De onderzoekers hebben 87 diabetici met moslimachtergrond in detail ondervraagd. 53 van hen volgden de vastenvoorschriften van de ramadan, dat wil zeggen niet eten, drinken, roken of geneesmiddelen nemen van zonsopgang tot zonsondergang. De helft van de diabetici die insuline gebruiken om hun ziekte te regelen, wijzigt op eigen houtje het injectieschema, zonder voorafgaand medisch advies. De resultaten zijn verrassend, vindt Güven Yildiz: ‘We denken in de westerse cultuur vaak: gezondheid komt op de eerste plaats. Maar voor moslims is dat niet altijd het geval.’

Het langdurige vasten, gevolgd door een grote maaltijd, kan leiden tot een gevaarlijk lage of hoge bloedsuikerspiegel.

Slechts 19 van de 87 diabetici had de ramadan met hun dokter besproken. Alle artsen hadden deelname afgeraden. Maar de meeste patiënten vastten toch, volgens Yildiz, ‘tegen het advies van hun dokter in, en erger nog, ze pasten hun medicatie zelf aan’.

Artsen zijn geneigd te denken dat de kous af is als ze deelname hebben afgeraden. Ze zijn er zich niet van bewust dat de meeste moslimpatiënten dat advies in de wind slaan. ‘In plaats van het alleen maar af te raden, zouden ze er beter aan doen hun patiënten te helpen hun schema aan te passen’, vindt Yildiz. Op die manier gebeurt het vasten tenminste onder begeleiding.

De komende jaren wordt het probleem erger, omdat de ramadan dan vroeger in de zomer valt, wanneer de dagen langer zijn.
[DeStandaard]

Eén antwoord op “Ramadan voor diabetici onderschat probleem”

  1. ‘In plaats van het alleen maar af te raden, zouden ze er beter aan doen hun patiënten te helpen hun schema aan te passen’
    Medicijn gebruik is binnen de islam niet verboden tijdens de ramadan. Erger nog, binnen de islam wordt er van zieken juist verwacht dat zij tijdens de ramadan iets voor bijvoorbeeld de armen te doen, in plaats van te vasten. Het ligt er dus per regio ook aan, hoe streng een imam de heilige Koran uitlegt, en of hij die ook kan lezen.
    Als diabetes2 patiënt kan ik uit eigen ervaring zeggen, dat als het bloedsuikerniveau overdag voldoende wordt gecontroleerd, je een ondersuiker met een dextro (geen snoep, en geen eten) redelijk kunt opvangen. Jammer dat moslims niet drinken; na de ramadan zou een glas wodka, jenever, of enige andere schone alcohol de over suiker kunnen compenseren. Uit het artikel blijkt niet of er type1 of type2 wordt bedoelt. De meeste moslims die zich aan de Koran houden, zullen minder snel diabetes type2 ontwikkelen, omdat zij alleen halal eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.