Latere problemen van kinderen van moeders met hoge bloedsuiker in zwangerschap

zwangere vrouwKinderen van moeders met hoge bloedsuikers tijdens de zwangerschap, hebben later meer kans op overgewicht en hart- en vaatziekten. Dat concluderen Deense onderzoekers. Aan het onderzoek deden ruim driehonderd Deense jonge volwassenen mee, van wie de moeder tijdens zwangerschapsdiabetes had, of diabetes type 1. Zij werden vergeleken met leeftijdsgenoten van gezonde moeders.

De kinderen die in de baarmoeder te makken hadden gehad met te hoge bloedsuiker van hun moeder, hadden op jongvolwassen leeftijd twee tot vier keer zoveel risico op overgewicht en problemen met cholesterol en bloeddruk dan normaal. Dat verhoogt hun kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Dat bevestigt de bestaande theorie dat de stofwisseling van ongeboren kinderen al deels ‘geprogrammeerd’ wordt in de baarmoeder.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.