Levensverwachting korter door diabetes-epidemie

Tegen 2025 zal het aantal diabetespatiënten toenemen met een kwart. Dit maakt dat voor het eerst mensen van de komende generatie sneller zullen sterven dan de huidige, waarschuwen gezondheidsexperts.

Lagere levensverwachting
In bepaalde werelddelen als Amerika neemt diabetes epidemische vormen aan, meld Knack.be. “De levensverwachting zal bij de volgende generatie dalen, onze kinderen zullen dus minder oud worden dan wij. Dat is nog nooit eerder gebeurd. De grote verantwoordelijke is de stijging van het aantal mensen met diabetes”, aldus een onderzoeker op het Werelddiabetescongres in New Orleans.

België
In 2000 kampten wereldwijd 177 miljoen mensen met suikerziekte, cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie voorspellen dat tegen 2030 dit ongeveer zal verdubbelen tot 366 miljoen. Daarnaast is er een sterk verband met obesitas, want in gebieden waar het meeste mensen overgewicht hebben, zijn het meeste patiënten. België is ook een risicogebied, momenteel kampt ongeveer 8 procent van de volwassenen met de ziekte. Het onrustwekkende is dat velen niet op de hoogte zijn van hun aandoening. Tegen 2025 zou dat al naar 10 procent gestegen zijn. Nederland is er nog erger aan toe. Daar zijn de voorspellingen dat het aantal patiënten met 80 procent stijgt tegen 2025. De bevolking in de VS loopt het meeste risico, daar nam het aantal volwassenen met de ziekte de laatste tien jaar gemiddeld 90 procent toe.

Gevaarlijk
Diabetes is allesbehalve een onschuldige ziekte. Het verdubbelt je risico om vroeger te sterven dan gezonde leeftijdsgenoten. Patiënten lopen vooral risico op hart- en vaatziekten. In 2007 stierven wereldwijd ongeveer 3,8 miljoen mensen aan de gevolgen van de aandoening. In de komende tien jaar zou dat volgens de voorspellingen nog met 50 tot 80 procent zou toenemen. Daarnaast is het ook niet goed voor je mentale gezondheid, diabetes verhoogt namelijk je kans op een depressie. Ook lopen depressieve mensen meer kans op suikerziekte. Dit komt omdat ze minder bewegen, meer eten of verdikken door de medicatie.
[HLN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.