FDA geeft waarschuwing teststrips voor glucosemeting

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 14 augustus zorgprofessionals en patiënten gewaarschuwd voor het gebruik van GDH-PQQ teststrips in combinatie met gebruik van bepaalde medicijnen of medicijnen met bepaalde hulpstoffen. Deze medicijnen kunnen bij meting onjuiste, veel te hoge glucosewaarden meten. Dit komt omdat de betreffende teststrips geen onderscheid maken tussen glucose en andere suikers.

Als een patiënt vervolgens te veel insuline toedient vanwege deze onjuiste gemeten hoge glucosewaarde kan dit leiden tot een extreem lage glucosewaarde waardoor een hypo kan optreden. Ook kunnen patiënten mogelijk in coma raken. In Amerika zou er door het toedienen van veel te hoge doses insuline zelfs al een aantal mensen zijn overleden.
De medicijnen worden meestal gebruikt bij patiënten met ernstige medische aandoeningen, waaronder nierfalen, bepaalde deficiënties en matige tot ernstige reumatoïde artritis. NB: het betreft hier nadrukkelijk niet medicijnen die oraal worden ingenomen, maar zeer specifieke medicijnen die door een selecte groep patiënten worden gebruikt.

In Nederland speelt de bovenstaande problematiek – voor zover bekend – niet. Echter, vanwege de ernst van de FDA-waarschuwing zijn zorgvuldigheid en transparantie vereist.
De NDF roept patiënten en voorschrijvende artsen daarom op om bij de keuze van behandeling rekening te houden met deze waarschuwing en bijwerking. De federatie adviseert patiënten om niet op eigen initiatief met het medicijn of het gebruik van GDH-PQQ teststrips te stoppen. Overleg bij twijfel altijd met de behandelend arts.

Meer informatie:
U.S. Food and Drug administration

[Diabetes Federatie]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.