Diabetes heeft negatieve effecten op de hersenen

Diabetes type II kan niet alleen leiden tot nierschade, netvliesproblemen of doorbloedingsproblemen in de voeten. Het wordt steeds duidelijker dat een hoge bloedsuikerspiegel ook negatieve effecten heeft op de hersenen. Diabetes verhoogt bijvoorbeeld de kans op dementie met anderhalf tot twee maal.

In haar promotieonderzoek vroeg neuropsycholoog Esther van den Berg zich af welke mensen met diabetes meer kans lopen op cognitieve problemen. Het idee is dat risicofactoren voor hart- en vaatziekten een belangrijke indicator vormen voor hersenproblemen. Deze factoren vergroten immers ook de kans op diabetes.

Van den Berg vergeleek daarom drie groepen ouderen: patiënten met diabetes type II, mensen met het metabool syndroom (hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht) en gezonde controles. Van al deze mensen analyseerde ze het geheugen, mentale traagheid en flexibiliteit. Het blijkt dat zowel patiënten met diabetes als mensen met het metabool syndroom slechter presteren dan de controlegroep.

Promotie
15-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Esther van den Berg, Geneeskunde Proefschrift: Type 2 diabetes and cognition: Neuropsychological sequelae of vascular risk factors in the ageing brain Promotor 1: Prof.dr. L.J. Kappelle Promotor 2: Prof.dr. R.P.C. Kessels Copromotor 1: Dr. G.J. Biessels

2 antwoorden op “Diabetes heeft negatieve effecten op de hersenen”

  1. Ik heb dit al een tijdje en nooit werd er naar geluisterd.
    Nu ben ik in een nieuw ziekenhuis verwezen naar de neuroloog en ja hoor al aardig wat hersenbloedinkjes en uitval, ook reeds een tia.
    Men verwacht niet dat diabeten ook dit soort complicaties hebben.
    Soms zou ik willen dat men iets zag en daardoor begreep dat je ziek bent, zelfs op mijn scootmobiel word ik nog nagekeken, omdat ik er niet zielig uit zie. Maar we maken er maar wat van, heb het al 40 jaar en het was nooit in te stellen, helaas

  2. Ben bang dat bijna al die medicijnen ook symptoombestrijding zijn. Denk 3 keer na voor je iets gaat gebruiken uit de farmaindustrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.